اپیدمیولوژی
سنگ کلیه در بین مردان بیشتر از زنان دیده میشود. بیشتر افرادی که به سنگ کلیه مبتلا میشوند در سنین ۳۰ تا ۵۰ سالگی هستند. طی چند دههی گذشته، درصد مبتلایان به سنگ کلیه در ایالات متحدهی آمریکا رو به افزایش بوده است که به احتمال زیاد به مشکل همه گیر چاقی مربوط میشود.
انواع سنگ کلیه
اطلاع از نوع سنگ کلیه به تعیین علت ایجاد آن کمک میکند و سرنخهایی در مورد چگونگی کاهش خطر ابتلا به آن را در اختیارمان قرار میدهد. اگر سنگ کلیه خود به خود دفع شد، سعی کنید آن را نگه دارید تا برای تجزیه و تحلیل و آزمایشات لازم نزد پزشک خود ببرید. انواع سنگ کلیه شامل موارد زیر هستند:
سنگهای کلسیمی: بیشتر سنگهای کلیه از جنس کلسیم هستند و معمولا به شکل اگزالات کلسیم دیده میشوند. اگزالات مادهای طبیعی است که در مواد غذایی یافت میشود و روزانه توسط کبد نیز ساخته میشود. برخی میوهها، سبزیجات، آجیل و شکلات دارای محتوای اگزالات بالایی هستند. نوع تغذیه، مصرف دوز بالای ویتامین D، جراحی بای پس روده و چندین اختلال متابولیکی دیگر میتوانند غلظت کلسیم اگزالات را در ادرار افزایش دهند. سنگهای کلسیمی به شکل کلسیم فسفات نیز وجود دارند. این نوع سنگ در شرایط متابولیکی مانند اسیدوز توبولی کلیه شایعتر است. همچنین سنگ کلسیم فسفات در سردردهای میگرنی و مصرف برخی داروهای ضد تشنج مانند توپیرامات (توپاماکس) نیز دیده میشوند.
سنگهای استروویت: این سنگها در پاسخ به عفونتهای ادراری تشکیل میشوند و میتوانند به سرعت رشد کرده و کاملا بزرگ شوند، اما علائم کمی ایجاد میکند.
سنگهای اسید اوریکی: سنگهای اسید اوریکی در افرادی که به اندازه کافی مایعات مصرف نمیکنند، افرادی که مایعات زیادی از دست میدهند و افرادی که رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی پروتئین دارند، تشکیل میشوند.
سنگهای سیستینی: این سنگها در افراد دارای اختلالات ژنتیکی تشکیل میشود. این اختلال ژنی باعث دفع مقدار زیادی اسید آمینهی خاصی به نام سیستین از کلیهها (سیستینوریا) میشود.